Därför ger man varandra julklappar

Varför ger man varandra egentligen julklappar på julen? Den moderna traditionen med att man ger varandra presenter på julafton har sitt ursprung i Sverige från 1800-talet där man på julaftonsmorgonen sprang runt och knackade på dörrar och fönster och slängde in ett skämtsamt paket. Att knacka är synonymt med att klappa (främst i äldre språk) och klappningen blev sedemera till en jul-klapp.

Den ursprungliga svenska julklappen som delades ut på 1800-talet var alltså ingen seriös julgåva utan mer att betrakta som ett skämt. Men med tiden gav man bort allt finare presenter på julafton. Till en början var det främst hantverk som gällde men i mitten av 1900-talet – då den ekonomiska situationen i Sverige blev allt bättre – började man istället att köpa sina julklappar. Främst leksaker till barnen men även vuxna fick allt finare presenter.

Ursprunget till julklapparna kan även ha betydligt äldre anor än från svenskt 1800-talet. Redan Jesu-barnet fick ju emotta presenter av de tre vise männen under den tiden som kom att bli julen. Även andra religioner, som judendomen, delar ut presenter i samband med olika religiösa högtider. Traditionen med julklappar och gåvor kommer sannolikt från många olika folk, religioner, traditioner och tidsepoker.

Numera är det en väldigt etablerad tradition att man ger varandra julklappar på julen. På 2020-talet spenderar vi svenskar över 7 000 kr årligen på julklappar och mat enligt statistik från SCB.

Det går att hitta julklappar både på nätet och köpcentrum. Många väljer att handla sina julklappar just på nätet eftersom det är så mycket enklare och smidigare och att man slipper trängas i köpcentrum och ta förhastade beslut. Köper man sina julklappar online kan man göra det i lugn och ro, det är även enklare att hitta julklapparna till bra pris då man kan jämföra priser och handla när det är rabatter och kampanjer på olika produkter.